Dead Nation(Tara Moarta)監督Radu Jude
Dead Nation (Tara Moarta) Regissør Radu Jude

ルーマニアの悪い良心


ホロコースト: 医者の日記はルーマニアが第二次世界大戦中にユダヤ人をどのように扱ったかという厄介な話を明らかにします。

Dead Nation (Tara Moarta)

ラドゥジュード (ルーマニア)

«Det er tre måter å hilse en jøde på: herr møkkete jøde, din møkkete jøde, og dra til helvete, din møkkete jøde», skrev den rumenske jøden og legen Emil Dorian i dagboken sin våren 1940. Denne bitre spøken verserte blant vanlige folk i Bucuresti og gjenspeilet situasjonen til de rumenske jødene på den tiden.

Dorians dagbok er utgangspunktet for dokumentarfilmen デッドネーション fra den rumenske filmskaperen Radu Jude. Regissøren har laget en tankevekkende dokumentar i en minimalistisk visuell stil. Hele filmen er basert på fotografier tatt i et fotostudio i Romania i 1930–1940-årene. Fotografiene fungerer nesten aldri som illustrasjoner til dagboktekstene, men danner heller et ironisk kontrapunkt.

[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=dLTdgbLIyc4

Fotografiene er portretter av smilende rumenere i tradisjonelle folkedrakter, bilder fra familiebegivenheter, av kirkeledere, soldater og høytidelige feiringer. De vises samtidig som en fortellerstemme beskriver hvordan forfølgelsen av jødene eskalerte, med Dorians dagboksnotater flettet inn sammen med radionyheter og patriotiske sanger. Fotografiene og dagbokutdragene spenner over en tiårsperiode, fram til 1946.

Judes sammenstillinger impliserer at rumenerne hadde en finger med i spillet når det gjaldt den dårlige behandlingen av jødene under holocaust. Det er oppsiktsvekkende å se en film fra en rumensk filmskaper som uanstrengt kritiserer sitt eget hjemland i den tid der mange regionale myndigheter forsøker å hvitvaske deltakelsen og medvirkningen under holocaust.

Ansvarsfraskrivelse

Polen har nylig vedtatt lover som gjør det straffbart å antyde at nasjonen har vært ansvarlig for holocaust-relaterte forbrytelser, og tilsvarende lover er vedtatt i Ukraina. Dette kritiseres som et forsøk på å tilsløre samarbeidet mellom nazistene og borgerne i disse landene.

サブスクリプション半年NOK 450

Også Litauen, Latvia og Ungarn har innført en politikk som tar sikte på å benekte deres engasjement. I Romanias tilfelle, et land som har den tvilsomme «æren» av å ha drept flere jøder enn noe annet nazi-alliert land (estimert til 300 000 mennesker), er det positivt at Jade har kunnet lage filmen tilsynelatende uten innblanding.

Dorians notater forteller om en økende rumensk antisemittisme som nådde et farlig nivå lenge før landet støttet nazistene.

Det er oppsiktsvekkende å se en filmskaper som uanstrengt kritiserer sitt eget
hjemland i den tid der mange …


親愛なる読者。 今月の4つの無料記事をすでに読んでいます。 オンラインでランニングを描いてモダンタイムをサポートするのはどうですか サブスクリプション すべての記事に無料でアクセスできますか?


コメントを残す

(スパムを減らすためにAkismetを使用しています。)